חלה
חלה

חלה, חלה, חלה, יש בעולם משהו טעים כמו חלה חמימה שיצאה עכשיו מהתנור? אין כמו חלה. כל כך ישראלי, ביתי, שישי, מנחם, טעים. חלה זה כל כך אנחנו.

כמעט בכל בית שאני מכירה יש חלה בשישי. אצלי בבית תמיד היו אפילו שתיים, חלה אחת רגילה וחלה אחת מתוקה. היינו אוכלים חלה בארוחת שישי ובשבת בבוקר מכינים מהשאריות שלה לחם מטוגן.

כשהתחתנתי פתאום נהיה לי דחף כזה של בלבוסטה והתחלתי להכין חלה כל יום שישי, לא יודעת מאיפה נכנס לי הג'וק הזה של חלה… זה לא משהו שהבאתי מהבית… אצלי בבית היו קונים חלות במכולת. הניסיונות הראשונים היו מחרידים. חלה דחוסה מדי, או אפויה מבחוץ ובצקית מבפנים והקליעה מכוערת, נפתחה לי, נקרעה לי.

אבל אני עקשנית. מאוד עקשנית. אני אראה לחלה הזו מה זה… ואני לא אעצור עד שתהיה לי ביד חלה מושלמת. התחלתי לנסות מתכונים שונים, לאסוף טיפים, להתנסות ולשחק.

היום, יש לי ביד חלה  מושלמת! החלה שלי יוצאת נהדרת, בכל פעם. יש כמה כללים שאספתי לאורך הדרך, ואם תשמרו על הכללים שלי גם החלה שלכם תצא נהדרת!

  1. לישה – חשוב ללוש את הבצק היטב! אפשר במיקסר עם וו לישה ואפשר בידיים. בכל מקרה לשים את הבצק לפחות 10 דק כדי שרשת הגלוטן תיפתח והחלה תצא אוורירית.
  2. המרקם של הבצק – בצק יבש מדי משמעותו חלה יבשה ודחוסה, בצק רך וגמיש משמעותו חלה אוורירית ורכה.
  3. שקילה ורידוד – בשביל חלה מושלמת אני ממליצה לשקול את הכדורים, לחלה גדולה כדורים במשקל 120 ג', ולחלה קטנה כדורים במשקל 100 ג'. את הכדורים מרדדים לעלה ואת העלה מגלגלים לרצועות.
  4. רצועות – חשוב שהרצועות יהיו באותו אורך. בשביל קליעה יפה וחלה גבוהה אני אוהבת לגלגל את הרצועות עם קצוות דקים ואמצע שמנמן, ככה החלה יוצאת גבוהה.
  5. קליעה – אפשר לקלוע את החלה בכל מיני דרכים, בכל מקרה לא קולעים מהודק מדי, אני ממליצה אפילו לקלוע את הרצועות בצורה מעט רופפת שישאר להן מקום לתפוח. אם רוצים חלה גבוהה ויפה אני ממליצה לקלוע את החלה מ4 רצועות או מ6. (בהייליטס שלי באינסטגם יש את השלבים של הקליעה)
  6. התפחה שנייה – אחרי שקולעים את החלות חשוב לתת להן לתפוח זה קריטי לא פחות מההתפחה הראשונה… אל תוותרו על השלב הזה בשום אופן, אחרת תצא לכם חלה דחוסה.
  7. אחרי האפייה – אני מוציאה אותן מהתנור ומכסה במגבת מטבח ונותנת להן להתקרר ככה החלות יוצאות רכות במיוחד

 

ואם מתחשק לכם איזה תבשיל עם רוטב, כזה שממש מבקש שינגבו אותו עם חלה, תנסו קציצות דגים ברוטב אדום

מצרכים:
1 ק״ג קמח לבן
2 כפות שמרים יבשים
5 כפות דבש או סוכר
3/4 2 כוס מים פושרים
1/2 כוס שמן
1 כף מלח

לזיגוג:
1 בצה
1 כף מים
שומשום או פרג

הוראות הכנה:

  • שמים את כל מרכיבי הבצק בקערת מיקסר עם וו לישה ולשים 7-10 דק עד לקבלת בצק גמיש ואחיד.
  • לוקחים קערה גדולה ומורחים אותה מבפנים במעט שמן
  • מעבירים את הבצק לקערה מכסים בניילון נצמד ומניחים להתפחה במקום חמים עד שהבצק מכפיל את הנפח שלו.
  • מחלקים את הבצק לכדורים שווים בגודלם
  • מרדדים כל כדול בצק לעלה
  • כל עלה מגלגלים לרצועה (הרצועות צריכות להיות שוות באורכן)
  • קולעים מהרצועות את החלה
  • מעבירים את החלות הקלועות לתבנית מרופדת בנייר אפייה
  • מתפיחים את החלות התפחה שנייה של כ-30 דק
  • מחממים תנור לחום של 180 מעלות
  • מערבבים בקערית את הביצה וכף מים
  • מורחים את תערובת הביצה והמים על החלות
  • בוזקים בשומשום ו/או פרג
  • אופים כ35 דק

 

הערות ושדרוגים:

  • אם אין מיקסר אפשר ללוש את החלה ביד! צריך רק להקפיד שלשים אותה טוב טוב כדי שרשת הגלוטן תיפתח, אז ביד – ללוש לפחות 10 דקות.
  • אוהבים חלה מתוקה? תכפילו את כמות הסוכר במכון, אפשר אגב דבש במקום סוכר.
  • אפשר להוסיף לבצק תוספות, למשל צימוקים, עשבי תיבול או כל דבר אחר שאוהבים.
  • מעדיפים חלה טבעונית? אפשר למרוח את החלה בסילאן מדולל בקצת מים
Share:

17 thoughts on “חלה לשבת”

    1. היי מורן!
      גם בהתפחה השנייה אני ממליצה לכסות כדי שלא יווצר קרום על הבצק…. הכי טוב לכסות או במגבת או בשקית ניילון

  1. היי תמרה מה צריך להיות מרקם הבצק הסופי לפני ההתפחה? האם הגיוני שממש דביק ונוזלי? אין לי מיקסר ולשה בידיים. ואיזה כוס אפשר להשתמש שאינה כוס מדידה?

    1. היי לי!
      המרקם של הבצק צריך להיות גמיש ונח לעבודה. יכול להיות שהוא מעט דביק, אבל לא ממש דביק ונוזלי. גם אני לשה עם הידיים את הבצק… צריך ללוש לפחות 10 דקות ואפילו יותר, אני מאמינה שאם תלושי היטב המרקם יסתגר ואם לא, תוסיפי כף קמח (לא יותר).
      כוס טובה למדידה אם אין לך כוס מידה זו כוס חד פעמית מפלסטיק (כזו של שתייה קרה)

    1. היי שחר!
      על שמן קנולה אני לא ממליצה בכלל (באף מתכון)…. אפשר שמן תירס, שמן חמניות או שמן זית (:

  2. ההסבר שלך פשוט מושלם. לאחרונה התחלתי לאפות חלות וכל פעם חיפשתי תשובות לשאלות כמו איך לשמור על הטריות ולמה ננייה לי קאום על הבצק.

    1. תודה רבה! איזה כייף שהצלחתי לענות על על השאלות (: הכי כייף לאפות חלות בבית וזה מבאס כשהן לא יוצאות…

  3. הייי תמרה!
    אין לי מיקסר לצורך הלישה, ואני צריכה ללוש בידיים.. תוכלי להכווין ולהדריך אותי איך אני יודעת כמה זמן צריך ללוש? האם יש טכניקה כלשהי של לישה?
    תודה וחג שמח🧡

    1. צריך ללוש בידיים בערך 10 דקות על שהבצק גמיש ואחיד (בלי גושים ולא מאוד נקרע או מתפורר בלישה)
      הכי כייף ללוש בידיים! (:

  4. כמה הערות:
    כמויות אנא ביחידות משקל או נפח, לא לפי כוסות או כפיות.
    במקום להעריך אם הבצק נלוש מספיק, אפשר לבצע בדיקה של חלון גלוטן. מותחים חתיכת בצק דק דק ורואים שהיא נמתחת כדכעי.
    רשת הגלוטן מתחילה לקרוס ב26 מעלות, לכן רצוי להשתמש בנוזלים קרים ולהאחיק מחום, עד לאפייה.

כתוב תגובה

Your email address will not be published. Required fields are marked *