גלקטובוריקו הוא מאפה פילו יווני שכבות פריכות של דפי פילו מרוחים בחמאה, ובפנים מילוי סולת ושמנת מתוק, רך ומתובל. כדי שלא יחסר מפזרים מלמעלה אבקת סוכר, או זולפים סירופ סוכר. את העוגה הנהדרת הזו מכינים ביוון במגשים ענקיים וכשהיא יוצאת ריחניית וחמה מהתנור פורסים אותה לקוביות ומגישים לכל דורש, ויש דורש.
אצלנו במשפחה העוגה הזו היא שם קוד למשהו שאי אפשר לעמוד בפניו, שהפיתוי בו כל כך גדול שאין מעצורים. כי בטיול המשפחתי ליוון אכלנו כמות נכבדה של גלקטובוריקו… יש שיגידו שאכלנו את כל המגש.
אם מאסתם בעוד עוגת גבינה, ועוד בלינצ'ס ואתם מחפשים אפשרות נהדרת לגוון את העוגה של שולחן החג שלכם… תאמינו לי הגלקטובוריקו הזה הוא התשובה!
רוצים עוד מתכונים שווים לעוגת גבינה? נסו את המתכון שלי לעוגת שמנת פירורים מנצחת
הכנתם? אל תשכחו לתייג אותי באינסטגרם!
1 חבילה בצק פילו
100 ג חמאה מומסת
3/4 כוס פרורי לחם
1/2 כוס סוכר
מצרכים למילוי:
500 מ"ל חלב
500 מ"ל שמנת מתוקה
1 כוס סוכר
3/4 כוס סולת
2 כפיות תמצית וניל
קליפה מגורדת מ1/2 לימון
3/4 כפית קינמון
מעט מלח
2 ביצים
1 כף חמאה
מצרכים להגשה:
אבקת סוכר או דבש
הוראות הכנה:
- מכינים את המילוי: בסיר שמים את כל מרכיבי המילוי מלבד הביצים והחמאה
- מבשלים את המילוי תוך טריפה מתמדת כ10 דק עד שהתערובת מסמיכה
- מורידים מהאש מוסיפים כף חמאה ומערבבים היטב
- מניחים בצד עד שהתערובת מתקררת מעט
- כשהתערובת הצטננה מעט מוסיפים אליה ביצה אחת תוך טריפה נמרצת
- כשהביצה נטמעה היטב בתערובת מוסיפים באותו האופן גם את הביצה השנייה
- מכסים ומכניסים למקרר לכ1 שעה
- מחממים תנור לחום של 180 מעלות
- בקערית מערבבים את פרורי הלחם עם 1/2 כוס סוכר
- מרכיבים את המאפה: פורסים דף פילו, מורחים אותו היטב בחמאה ומפזרים שכבה דקה של פרורי לחם
- חוזרים על הפעולה עוד 3 פעמים, כך שמתקבלת ערמה של 4 דפי פילו ובין כל שכבה לשכבה יש חמאה ופרורי לחם
- מרפדים תבנית בנייר אפייה
- מניחים עליה את ערמת הפילו
- יוצקים מחצית מהמילוי לתבנית על גבי דפי הפילו ומשטחים לשכבה ישרה ואחידה
- יוצרים עוד ערמה של 4 דפי פילו מופרדים בינהם בחמאה ופרורי לחם באותו אופן
- מניחים את הערמה בתבנית על גבי המילוי
- יוצקים את יתרת המילוי ומשטחים לשכבה אחידה
- יוצרים עוד ערמה של 4 דפי פילו מופרדים בינהם בחמאה ופרורי לחם באותו אופן
- מניחים את הערמה בתבנית על גבי המילוי
- מקפלים ברישול את כל שולי הבצק על גבי חלקו העליון של המאפה
- מורחים את השכבה העליונה של המאפה בחמאה
- אופים כ35-45 דק עד שהמאפה שחום ופריך
- מוציאים מהתנור ומצננים היטב
- כשהמאפה הצטנן לחלוטין מחלצים אותו מהתבנית ומעבירים לצלחת הגשה
- מפזרים מעל אבקת סוכר או דבש חותכים ומגישים
הערות ושדרוגים:
- אפשר להוסיף למילוי גם הפתעות, למשל פירות יער או שוקוצ'יפס
- המאפה נהדר גם חמים וגם קר מהמקרר
הכנתי כקינוח לארוחה בסגנון יווני ויצא פצצה. כווולם עפו על זה. תודה רבה!