חנוכה זה החג האהוב עלי. יש משהו קסום וכל כך חגיגי בחג חורפי, עם נרות וחמימות משפחתית. דווקא העובדה שהחג לא סובב סביב ארוחת חג גדולה מסורתית, אלא על מנהג קטן שחוזר על עצמו כל יום במשך שמונה ימים מוצאת חן בעיניי. הנה ההוכחה לכך שאפשר לחגוג חג ללא ארוחה כבדה ולהחליפה בטקס חגיגי עם משהו טעים ליד (כי בכל זאת… אני אמא יהודייה שצריכה להאכיל את כולם כל הזמן…).
אצלנו יש מסורת חנוכה מאז שאני זוכרת את עצמי. בכל יום שישי הראשון של חנוכה נאספים כל החברים של ההורים שלי, יחד עם ילדיהם (והיום גם עם כל נכדיהם) אצל זוג החברים הכי טובים של ההורים שלי למסיבת חנוכה שנתית. במבואת הכניסה לבית עומד שולחן גדול ועליו שני הדברים האהובים עלי באירוע הזה: פונץ’ יין חם עם פירות (מתכון של אמא שלי) ומרק ערמונים ופטריות (מתכון של אבא שלי). יש עוד המון דברים במסיבה הזו, יש לביבות וסופגניות, יש גם ארוחת ערב, יש מופע של קוסם כל שנה, מופע מוזיקלי, יש שירי חנוכה ופסנתר והמון אור ושמחה.
השנה בצל הקורונה (לא רק של המשפחה שלי), לא תתקיים הדלקת הנרות המסורתית אצל החברים. ואני? אני לא מוותרת על מרק ערמונים…. ממליצה גם לכם לא לוותר עליו.
מצרכים:
700 ג ערמונים בוואקום
25 ג פטריות פורצ'יני מיובשות
1 סלסלה פטריות פורטבלו טריות
20 ג חמאה
2 כפות שמן זית
2 ליטר מים
מלח
פלפל שחור
להגשה:
קרם פרש או שמנת חמוצה
עירית קצוצה
הוראות הכנה:
- שמים את הפטריות המיובשות בקערה ויוצקים עליהן מים רותחים, משרים במים הרותחים כ 10- דקות עד שהן מתרככות.
- מסירים לפטריות הפורטבלו את הרגל וחותכים אותן לרבעים.
- מסננים את הפורצ’יני לתוך קערה נוספת ושומרים את המים המסוננים.
- בסיר גדול מחממים את החמאה ושמן הזית.
- מוסיפים לסיר את הערמונים ואת שני סוגי הפטריות ומטגנים כ 3-4- דקות.
- מוסיפים את המים ומתבלים במלח ופלפל שחור. מביאים לרתיחה.
- טוחנים למרק חלק בעזרת בלנדר מוט, טועמים ומתקנים תיבול במידת הצורך.
- מנמיכים את הלהבה, מכסים ומבשלים כ 30- דקות נוספות.
- להגשה: מחלקים לקעריות מרק יפות, מוסיפים לכל קערה כף גדושה של קרם פרש, מעט עירית קצוצה.
הערות ושדרוגים:
- אני משתמשת בערמונים בוואקום כי זה נח וזמין וחוסך מלאאאא עבודה של קילוף הערמונים. אם אתם מעדיפים כמובן שאפשר להשתמש בערמונים טריים קלויים וקלופים.
- הערמונים נותנים למרק מרקם מאוד עשיר וקטיפתי. מי שאוהב יכול להוסיף למרק גם שלוק של שמנת מתוקה.
- אפשר להעשיר אץ המרק ולהתחיל אותו בטיגום של בצל, שום כרשה וכו…
- אם המרקם של המרק יוצא לכם סמיך מדי פשוט תוסיפו עוד מעט מים.
- מי שאוהב קצת חריפות יכול לפזר על המרק לפי ההגשה מעט שבבי צ'ילי גרוס
- לגרסה טבעונית: פשוט השמיטו מהמתכון את החמאה והקרם פרק. המרק מושלם גם בלעדיהם.
במצרכים לא מצוייי ים לא בצל, לא שום ולא כרישה
נכון. אני מכינה ללא שום בצל או כרשה, אבל רשמתי בהערות שמי שרוצה יכול להעשיר את המרק עם שום בצל ו/או כרשה
הי תמרה, נראה מעולה! את המים המסוננים גם להוסיף למרק? תודה!
אפשר להוסיף את המים המסוננים של הפטריות למרק, הם יוסיפו טעם נהדר, רק צריך להיזהר כי בדרך כלל בתחתית המים המסוננים יש משקיעים חוליים של הפטריות ואותם עדיף לא להוסיף למרק
לא מצויין במצרכים שום ובצל… רק באופן ההכנה.
נכון. אני מכינה ללא שום בצל או כרשה, אבל רשמתי בהערות שמי שרוצה יכול להעשיר את המרק עם שום בצל ו/או כרשה
נראה מהמם וטעים
חולקת איתך מחשבה על הוספה של דלעת ערמונים. מה דעתך?
בטח! למה לא? (: