חיתוכיות ריבה זה ממש מתכון של סבתות.. כשהכנתי את המתכון הזה לצילום, לקחתי קופסה לחברה שתטעם. היא פתחה את הקופסה ואמרה בהתרגשות: "יא! זה כמו שסבתא שלי הייתה מכינה!".
סבתא דבורה שלי, שהייתה פולנייה, לא הייתה בשלנית מטורפת…. היא לא העמידה סירים, אבל כן ידעה להכין כמה מנות טובות – עוגת גבינה, בלינצ'ס, מרק עוף, סלט אבודקו, והיו לה תמיד מצרכים משובחים במקרר, מהם היא הייתה מכינה לנו סנדביצ'ונים (ככה היא קראה להם), כן, היא הייתה אלופה העולם בסנדביצ'ונים.
מה שעוד היא הכינה נהדר היו ריבות! בחורף ריבת תות, ובקיץ ריבת שזיפים או משמשים. בכל ביקור שלנו אצלה אחרי הסנדביצ'ונים עם הגבינה היינו מקבלים לקינוח סנדביצ'ון עם ריבה או חיתוכיות ריבה עם שטרויזל, וכמובן היא הייתה מציידת אותנו בצנצנת ריבה לקחת הביתה.
את המתכון לעוגת הגבינה האגדית שלה יש לי וזו עד היום עוגת הגבינה האהובה עלי בעולם. גם את הבלינצ'ס שלה אני יודעת להכין, ואת המרק עוף שלה שדרגתי לגרסה משלי… דווקא את חיתוכיות הריבה האלו, שאמורות להיות הכי פשוטות, כאלו שכל סבתא מכינה, דווקא באלו אני לא מצליחה לשחזר את המתכון המדויק של סבתא דבורה.
החיתוכיות האלו הן כבר גרסה שהיא ממש שלי אני בניגוד לסבתא משתמש בריבה קנויה, וגם מוסיפה שקדים מלמעלה, והן יוצאות טעימות להפליא, פריכות ומתוקות.
החיתוכיות האלו, הן אחרי אינספור ניסיונות לשחזר את המתכון המקורי, ולא משנה כמה טעים יוצא, להתאכזב קצת כל פעם מחדש שזה לא יוצא בדיוק בדיוק כמו של סבתא, ולהבין שיכול להיות שיש דברים שהם יותר זכרון מאשר מציאות.
הכנתם? אל תשכחו לתייג אותי באינסטגרם!
מצרכים:
200 ג חמאה רכה
1/2 כוס סוכר לבן (100 ג)
קליפה מגוררת מ1/2 לימון
2 ביצים
1 כפית תמצית וניל
3 כוסות קמח לבן (420 ג)
1/2 שקית אבקת אפייה
מעט מלח
1/4 כוס שקדים פרוסים
4 כפות שיבולת שועל דקה
300 ג ריבה שאוהבים
הוראות הכנה:
- מכינים את הבצק: שמים את החמאה והסוכר בקערת המיקסר וטורפים כ2-3 דק
- מוסיפים מלח וקליפת לימון וממשיכים לטרוף כ1 דקה נוספת
- מוסיפים 2 ביצים ותמצית וניל וטורפים לתערובת אחידה
- מנפים פנימה את הקמח ואבקת האפייה ומערבלים ערבול קצר ביותר רק עד שהקמח נטמע בתערובת באופן אחיד
- מחלקים את הבצק ל2
- לחצי אחד של הבצק מוסיפים את השקדים ושיבולת השועל, לשים כדי להטמיע אותם בבצק באופן אחיד
- עוטפים כל חצי בצק בניילון ומכניסים למקרר לשעה
- מחממים תנור לחום של 170 מעלות
- מרפדים תבנית מלבנית בגודל של 20X30 בנייר אפייה
- מוציאים מהמקר את חצי הבצק ללא שקדים ומרדדים אותו למלבן בעובי של כ1/2 ס"מ
- מניחים את מלבן הבצק המרודד בתבנית
- אופים את הבצק כ10 דק עד שהוא מזהיב קלות, מוציאים מהתנור ומצננים מעט
- מורחים את הריבה בשכבה אחידה על הבצק האפוי
- מוציאים את חצי הבצק עם השקדים מהמקרר ומגרדים אותו על החלק העבה של פומפייה
- מפזרים את פרורי הבצק בשכבה אחידה על הריבה
- אופים כ30-35 דק עד שהפרורים זהובים
- מוציאים מהתנור ומצננים
- מכניסים למקרר לכ2-3 שעות לפני החיתוך
- מחלצים את המאפה מהתבנית וחותכים לריבועים או מלבנים
הערות ושדרוגים:
- אפשר להמיר את הקמח בכל קמח שאוהבים.
- כל טעם של ריבה יעשה פה עבודה נהדרת (אפשר להשתמש בריבה קנויה או ביתית), אני ממליצה לבחור ריבה חלקה יחסית.
- אפשר כמובן במקום ריבה להשתמש בממרח אחר (נוטלה, לוטוס, ריבת חלב או כל ממרח שמתחשק לכם)
- אני אוהבת לשדרג את שכבת השטרויזל (הפרורים) עם שקדים ושיבולת שועל שנותנים גם טעם נהדר, וגם אקסטרה פריכות. אבל התוספת הזו היא ממש לא חובה, אפשר להשתמש בבצק גם ללא התוספת זו.
- בשביל תוצאה מדוייקת אני ממליצה לרדד את הבצק לשכבה התחתונה של העוגיות, אבל מי שחסר סבלנות לפעמים (כמוני), יכול פשוט לשטח את הבצק בעזרת הידיים ישירות לתוך התבנית. רק חשוב להקפיד שהבצק לא יהיה עבה יותר מ1/2 ס"מ!
היי תמרה, המתכון לחיתוכיות הריבה הקפיץ אותי לסבתא דבורה שלי שהייתה אחיינית מעולה וריבות שלה omg הריבות 😊 תפוזים ענבים ומה לא… תמיד נהגתי להיות לידה כשחתכה ולשאוב את הקצוות. איך זכינו 👍💞
מתכון שמוקדש לכל הסבתות ☺️❤️